Peedu kool kolis päris oma majja

Eelmisel laupäeval avati külalistele pidulikult Peedu uus koolimaja, millest saab ühtlasi ka kogukonnakeskus.

Sirje Veldi

Pidu peeti kahes osas. Hommikul toimus koos TERA juhtkonnaga pidulik lindilõikamine ja esinesid koolilapsed.  Õhtul õnnistas maja Elva kirikuõpetaja Vallo Ehasalu. Sellele järgnenud kontserdil esinesid Peedu oma inimesed, nende hulgas Tõnis Mägi ning Kärt Johanson. Lugusid jutustas Juhani Püttsepp. Kontserdile olid kutsutud kõik peedukad. Mõlemal korral külastas maja üle 70 inimese.

2013.aasta sügisel alustas Peedul Tartu Erakooli 1. klassis kooliteed kümme õpilast. Esialgu tegutseti ajutistes ruumides Vapramäe tänaval, kuid kuna ruumipuudus oli ilmne ja maja kaasomanikuga kokkuleppele ei jõutud, tuli otsida uusi lahendusi. Koolimaja ehituse oli valmis oma õlule võtma kohalik väikeettevõte OÜ Karukelder, kel leidus ka sobiva asukohaga krunt.

2014. aasta mais löödi kopp maasse ja ehitustööd kestsid terve aasta. Projekt osutus oodatust keerulisemaks ja esialgsetesse plaanidesse tuli teha mitmeid muudatusi ja seetõttu sai maja valmis  oodatust hiljem.

OÜ Karukeldri investeeringuid aitasid katta viis perekonda, lisaks mõned inimesed väljaspoolt. Maja koristamisel ja peoks ettevalmistamisel osalesid TERA 8.klassi õpilased, Peedu kooli lapsevanemad ning kohalikud elanikud. Tordid valmistasid lapsed koos vanematega.

Sisseelamise aeg

Kui ma teisipäeval Peedu uude koolimajja jõuan, on just lõppemas söögivahetund ja algamas kehalise kasvatuse tund. Kipsis käsi ei sega õpetaja Veiko Haanil lapsi spordiplatsile kutsumast ja peagi silkavad lapsed rõõmsalt õpetaja järel.  Teise klassi õpetaja Anna-Liisa Petersonil  on vaba tund. Ajame juttu, naudime sooja päikest ja tuult koolimaja teise korruse rõdul.

Majas alumisel korrusel toimetavad  veel ehitusmehed ja ümbrus ootab alles korrastamist ning isegi trepp on veel ajutine, kuid koolipere ei mallanud kauem vanas majas oodata ja nii kolitigi nädala alguses uude koolimajja.

Laste rõõm uuest majast on muidugi suur – siin on ruumi jooksmiseks ja mängimiseks ja leiab vaikse nurgataguse ka pisut üksiolemiseks, kui tahtmist on.  Kindlasti annab maja julgust ka tulevaste õppurite vanematele, kes otsustavad, et nende laste koolitee võiks alata just sellisest väikesest ja kodusest koolist, kus õpetajal jagub tähelepanu kõigile ja kõigele.

Peale võimlemistundi jätkub teise klassis tund värskes õhus. Tunni teemaks on kilomeeter, mille pikkusest saadakse aimu otse looduses. Õpetaja Petersonil on kaasas oranžid koonused vahemaade tähistamiseks, mõõdulint ja nutitelefon äppiga, mis aitab kontrollida, kas kilomeetris on ikka tuhat meetrit või veidi vähem.

Lastel on ettekujutus, kui pikk on meeter ja mitu meetrit mahub kilomeetrisse, kuid ettekujutus, kui pikk on kilomeeter looduses, saab siis kui see maa on tunni lõpuks ära mõõdetud ja maha jalutatud.

Peedu koolil on sisseelamise aeg. Veel oodatakse mööblit, mis peaks saabuma suvel ja nii asetuvad  lõpuks kõik asjad oma kohale.

Sel aastal on Peedu koolis kaks klassi ja kokku 15 õpilast. Peedu koolimajja mahub neli klassi ja suuremaks ei ole kooli planeeritudki. Sügisel alustab Peedul esimeses klassis taas kümmekond uut õpilast. Nemad saavad tulla kohe uude ja hubasesse, päris oma koolimajja. Kooli esimene lend lõpetab 2017. aastal.

 

 

 

Artikkel ilmus 15.mai 2015 Elva Postipoisis

Kommenteerimine on suletud