Peedu kooli aastapäev

3. septembril tähistati Peedul kooli aastapäeva. Järgnevalt Elva Postipoisis avaldatud Mare Nõmmiku artikkel sündmuse kohta:

Peedul tähistati kooli aastapäeva, pidustuste kaalukamaks ürituseks oli Peedu teabetoa avamine.

Laupäeval kogunesid kooli endised õpilased, õpetajad, Peedu elanikud ja külalised Jaama tänaval uue teabetoa juures.
Üritust avades ütles Peedu Kooli Seltsi juhatuse esimees Ülle Särg, et Peedu kool alustas 15 aastat tagasi õppeaastat kaheksa õpilasega. Edaspidi õpilaste arv suurenes. Kokku on koolist läbi käinud 156 õpilast ja 17 õpetajat. Peedu kool lõpetas tegevuse aasta tagasi.
Peedu kooli asutaja Ilmar Särje sõnul tuli Peedu koolile hiljem juurde ka lasteaed ning seega on siin alghariduse saanud ligi 200 last.
Ilmar Särje sõnul ei peaks linnavalitsus arendama ainult kesklinna, vaid igat linnaosa.
“Ehk võtab uus volikogu uue suuna? Miks peaks olema meie linnaosas halvem elada kui keskuses?” küsis Särg.

Ilmar Särg pani teabetoale õla alla

Ilmar Särg ostis Jaama 10 hoone ja alustas kevadel selle remondiga. Nüüdseks on endine räämas maja korras ja Särg on lubanud lahkelt oma majas tegutseda Peedu Kooli Seltsil ja Peedu Korraldusseltsil. Ka teabetoa jaoks vajalik pind saadi temalt. Linnavalitsus toetas teabetoa avamist ja interneti püsiühendust 30 000 krooniga.
“Mul on väga kahju, et Peedult on kadunud kõik: nii postkontor, kauplus ja kool ning alles on jäänud vaid lasteaed,” rääkis Ilmar Särg. “Tuli muretseda pind, kus peedulastel oleks võimalik suhelda ja infot hankida.”
Praegu sisustavad teabetuba Elva Rahvakooli poolt annetatud viis arvutit ja mööbel, järgmisel nädalal loodetakse jõuda ka interneti püsiühenduseni.
Ülle Särg ei söandanud Jaama 10 maja praegu veel Peedu linnaosa keskuseks nimetada.
“Teabetuba ei hakka kohe täie võimsusega tööle, aga küll ta kosub,” usub Ülle Särg. “Veel tahame pakkuda seal kohapeal lugemiseks ajakirju, samuti hakkame laenutama raamatuid.”
Ülle Särg kutsus lahkeid inimesi teabetoale raamatuid ja ajakirju annetama. Tulevikus loodetakse siin käima panna ka mitmed huviringid.
Hoone teises otsas tahetakse avada kauplus.
“Kahjuks ei ole ma leidnud veel inimest, kes tahaks seda tööd teha ja siin kauplema hakata,” kurtis Ilmar Särg. “Mul on peedulastele palve, et kui leidub selline inimene, saatke ta minu juurde, et saaks ka maja teise poole avada ja teha väikese kohaliku toidupoe.”
Peedul elav Tartumaa Muuseumi direktriss Merike Toomas tunnustas teabetoa kui Peedu seltsidele vajaliku tegevuskoha avamist. Lisaks headele soovidele kinkis ta teabetoale omalt poolt Maalehe ning ajakirjade Pere ja Kodu, Eesti Naine ja Hea Laps tellimused käesoleva aasta lõpuni ja kogu järgmiseks aastaks, ajakirjadele on lisandumas ka üks noortele suunatud ajakiri.
Üritusel osalenud riigikogulane Koit Prants, linnapea Urmas Kruuse ja volikogu esinaine Leelo Suidt soovisid teabetoale tuult tiibadesse.
Endise koolimaja ruumides sai vaadata Peedu kooli tegevust kajastavat näitust. Üritus lõppes piknikuga.

Mare Nõmmik
Elva Postipoiss

Kommenteerimine on suletud